MRP: Levédia – a zene ősi ereje

Péntek este 8-kor bemutatjuk az új „Levédia” lemezünket, és persze a régiről is játszunk pár kedvenc dalt. Szeretettel várunk mindenkit!

„Levédiából jöttek, időtlent alkottak
Bálinték darabokra szednek és aztán összeraknak mindent, ami sajátosan magyar inspirációnak tekinthető a zenében. Ennyiben a Levédia már más belső arányokat mutat, mint az első lemezük. Azon a magyar indíttatást elsősorban a magyar klasszikus zene óriásait követve valósították meg: a Hunyadi László vagy a Csárdáskirálynő nyitányát újraértelmezve vagy Bartók örökbecsű művét, az Este a székelyeknélt tisztelettel újraformálva. (Ez utóbbi csodás darabot természetesen ezen a koncerten is eljátszották – hiszen Bartók klasszikus zenei munkássága mindenhol ott van, ahol a népdalok tradíciójából építkezünk.) De már azon az albumon is beköszöntek a magyar népdalok feldolgozásai: köztük például az A csitári hegyek alatt előadásával. A Levédia ugyanezt az utat járja, csak erőteljesebben meditatív és transzcendens irányokba fordulva, s a magyar néplélek összes népzenei rezdülését az ősi magyar hangszerek egész arzenáljával megszólaltatva.”
Forrás: Magyar Nemzet

„Szavak nélkül üzen Levédia
Táltos dalok ezek, és boszorkánytáncok. Ránézek a naptárra és szíven üt a dátum; Szent Iván mágikus éjszakája, az év legrövidebb, de egyben legvarázsosabb éje előtt hallgatom a beavató zenét, amely megbontja a teret és az időt, elmossa a határt szent és profán között, s úgy kúszik fel a gyomrom remegésén keresztül a szívem közepéig, a földi vágyvilág központját és a lélek fészkét is megrezegtetve, ahogyan a sámán mászik révületében a világfa legtetejébe. Miközben az ősi magyar hangzásvilágba lassan bekúsznak az ismerős dallamok; a klasszikusok, a népdalok jól ismert elemei, olyan lenyűgöző eleggyé állnak össze, amely mintegy régi szerelem emléke dobban a szívemben és az elmémben egyaránt.”
Forrás: Magyar Nemzet

Scroll to top