Tűzijátékot kísérő zenei élmény

Hatalmas megtiszteltetés, hogy én komponálhattam és hangszerelhettem a 2021. Augusztus 20-i tűzijáték zenéjét.
Egy pár érdekesség a tűzijátékkal kapcsolatosan. Köszönöm az interjút Zana Diána-nak!

„Múltbeli melódiák és Duna-parti városkép
A zene megkomponálásakor a helyszínt biztosító Duna-parti városkép adta az inspirációt – árulta el lapunknak Elek Norbert zeneszerző, zongoraművész, akinek az augusztus 20-i tűzijátékot kísérő zenei élményt köszönhetjük.

Nem ez volt az első alkalom, hogy százezres tömegrendezvényhez komponált muzsikát; 2017-ben a FINA záróünnepségét az egész világon sok millióan látták és hallgatták Elek Norbert zenéjével. Elmondása szerint az idei Szent István-ünnep után azonban az ismerősök, barátok és rokonok mellett olyan – általa nagyra tartott – zenészek is gratuláltak neki, akikkel korábban nem ismerték egymást személyesen.

Az augusztus 20-i tűzijáték zenei aláfestéséhez olyan kiemelkedő szerzők alkotásait használta fel, mint Bartók Béla, Liszt Ferenc vagy Erkel Ferenc, amelyeket népdalokkal vegyített. Ezt a sok különböző műfajt és stílust az áthangszerelés egységesítette. – Mindegyiket a saját filmzenei stílusom alapján dolgoztam bele ebbe a nagy zenei műbe – mondja. A produkcióban százötven muzsikus és énekes is közreműködött.”
Forrás: Magyar Nemzet

Scroll to top